RSS

Maitomaailma

26 Hei

Meillä mies juo ruokajuomana ja kahvissa maitoa, minä käytän maitoa leipomiseen ja ruuanlaittoon. Blogipostauksieni perusteella laskeskelin, että meillä kuluu kuukaudessa vähintään 25 litraa maitoa. Olen ehdottomasti täysmaidon puolestapuhuja, ja tämän vuoden kehitys nimenomaan täysmaidon hinnassa on perin ärsyttävää. Lähi-Siwamme piti pitkään pintansa 94 sentin litrahinnallaan, mutta tänään hinta oli 99 senttiä per litra. Sininen, gramman kevyempi maito maksoi 95 senttiä ja sitäkin vielä köykäisempi valkoinen vesi 93 senttiä. Ostin hädissäni sinistä.

En ole seurannut valtiotason ruokapoliittista keskustelua ollenkaan, mutta olen ollut havaitsevinani aina välillä käninää siitä, että ihmiset muuten ostaisivat terveellistä ruokaa, vaan kun terveellinen maksaa. Punainen maitohan on ollut varmaan koko elämäni ajan suunnilleen paholaisesta lypsettyä, ja ruokasuosituksissa neuvotaan juomaan vaaleansinisestä purkista. Yritetäänkö minut saada muutaman sentin korotuksella siirtymään siniseen maitoon?

Miten ihmeessä tähän sopii luomumaidon hinnoittelu? Punainen ”luomu”maito (miten kehdataan sanoa luomuksi luonnonmukaisesti tuotettua, mutta pari päivää erilaisten koneiden läpi kiertänyttä maitoa?) maksaa kutakuinkin 1,45 euroa per litra. On helppo ajatella, että ruuan hinnoittelujärjestelmässä on Suomessa jotain vikaa, ja jos tähän vielä lisätään mutulla argumentoimani väite, että hinnoittelulla yritetään saada minut ostamaan luirumpaa maitoa, joka kelpaa taloudessamme vain juotavaksi, minähän kapinoin.

Alanko ostaa luomumaitoa, jos tavallinen punainen maito on kuitenkin luomumaitoa viitisenkymmentä senttiä halvempaa, vaikka kalliimpaa kuin ennen? Jos ostan kapinoidakseni, tiedänkö mistään, että kapinani vaikuttaa oikeaan osoitteeseen? Kysynnän ja tarjonnan lain mukaan luomumaidon hinnan pitäisi pudota, jos sitä ostetaan enemmän, mutta koska sitä on tarjolla vähemmän, se on halpanakin kalliimpaa kuin tavallinen maito, jota on enemmän ja helpommin saatavilla. Punaisen maidon hyllypaikka on ollut jo pitkään tosi kapea, ja jos siirryn tavallisesta punaisesta maidosta luomumaitoon, (jos minun lisäkseni riittävän moni tekee niin) punainen tavallinen maito saa yhtä paljon hyllytilaa kuin luomumaidolla on nyt, mutta luomumaidon hyllytila kasvaa paljon hitaammin kuin tavallisen maidon pienenee. Punaisesta maidosta siirtyy hinnan takia huomattavasti useampi siniseen maitoon kuin kalliimpaan luomumaitoon, eikä luomumaidon kysyntä kasva niin paljon, että tarjonta kasvaisi, koska luomumaidon tuotantoon siirtyminen ei käy tuosta vain. Jos jokin maitolaatu puuttuu hyllystä, ostetaan tilalle toisenlainen maitopurkki.

25 litraa punaista maitoa 94 senttiä per purkki = 23,5 euroa

25 litraa punaista maitoa 99 senttiä per purkki = 24,75 euroa

25 litraa punaista luomumaitoa 1,45 euroa per purkki = 36,25 euroa, mikä on tämänhetkisestä ruokakauppabudjetistamme n. 11 prosenttia.

Mieheni juo vaikka vaaleansinistä maitoa, kunhan on maitoa. Minulle, joka en juo maitoa, tämä on Kysymys. Mitä haluan rahoillani tukea? Tuenko sitä, mitä luulen tukevani, jos ostan tämän enkä tuota? Kuvittelen, että yksittäisenä (no, kaksittaisena, koska minä sen maidon miehellekin valitsen) kuluttajana minun maitorahoillani on väliä, koska uskon, että kaltaisiani yksittäisiä kuluttajia on muitakin. Kyllä maidon ostaminen voi olla tietoinen valinta siinä missä porkkanankin.

Kuukautta on jäljellä viisi päivää ja ruokarahaa 24 euroa, koska tämän ja edellisen blogipostauksen välissä on ostettu litra piimää ja kaksi litraa sinistä maitoa.

Mainokset
 
1 kommentti

Kirjoittanut : 26.7.2012 Kategoria/t: mov

 

Avainsanat: ,

One response to “Maitomaailma

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

 
%d bloggers like this: