RSS

99 päivää kesään: päivä 14

08 Maa

Minut voi kategorisoida, vaikken ole kovin hyvä minkään kategorian edustaja. Onneksi sentään käyn äänestämässä, yleensä. Minuun voi liittää monenlaisia määritelmiä, ja osa liitetään vaikken haluaisikaan. Osa minuun liitetyistä määritelmistä on hyödyllisiä, koska saan rauhassa olla sitä mitä olen ja kanssaihmisellä on minusta väärä käsitys, ja osa on haitallisia, koska kanssaihminen haluaa sovittaa minut määritelmän puitteisiin.

Olen ainakin näitä: ateisti, uskonnoton, skeptikko, ihminen, nainen, bloggaaja, koiraihminen, neuloja, kapitalisti, absolutisti, kuluttaja, veronmaksaja ja musiikin rakastaja.

Joskus käy niin, että minun määritellään kuuluvan johonkin kategoriaan, ja siitä johdetaan stereotyyppisiä lisämääreitä, joiden myös kuvitellaan sopivan minuun. Kuitenkaan en ole mielenosoittaja, enkä erityisen sosiaalinen, eikä minulla ole mitään erityistä syytä tai periaatetta olla juomatta alkoholia. Vietän suurinta osaa suomalaisen kalenterin juhlapyhistä silloin kun ne ovat. Pidän rituaaleista, rutiineista ja perinteistä (osasta ilmiön ja osasta sisällön vuoksi), ja pidän niitä todella huonoina perusteluina vastustaa muutosta.

Mielipiteellä ja tiedolla muuten on ero. Mielipide liittyy siihen, pidänkö jostakin asiasta vai en, tai miten koen henkilökohtaisesti asian X. Se, onko asia X olemassa, ei ole mielipidekysymys, vaan tiedon asia. Ei ole mielipide, onko X ennen T- vai Z-kirjainta aakkosissa, vaan tiedon asia. Se, pidänkö jotain asiaa tiedettynä vai en, riippuu perusteluista, ja on olemassa niinkin pieniä asioita, että niiden tietämiseen tarvitaan muita perusteluita kuin oma havainto. Jos olen tietävinäni ja perustelut osoittavat, että olen väärässä, tavoitteenani on myöntää se. Myös mielipiteeni voivat muuttua, jos mielipiteen kohteesta osoitetaan uusia seikkoja. Näin on esimerkiksi käynyt suhtautumisessani suomalaiseen metallimusiikkiin.

Lisäksi on merkittävä määrä asioita, joissa henkilökohtainen mielipide on yksi lysti, uskomuksella ei ole mitään merkitystä ja tietäminen ei riipu siitä, tietääkö kukaan. On asioita, jotka ovat olemassa ja toimivat tietyllä tavalla ja joilla on tietty historia, eikä ihmisen siitä tekemä tarina muuta niitä miksikään. Niistä asioista pidän erityisen paljon: planeetat, fysiikan lait, evoluutio (ja varsinkin erilaiset eläimet) ja maapallon kiertoliike muiden muassa.

Minusta tuntuu usein, että minun kuuluisi olla aktiivisesti äänessä, mukana toiminnassa ja haluamassa vaikuttaa asioihin. Olen kuitenkin hiljaa silloinkin, kun riittäisi, että sanon olevani eri mieltä. Olen huono tuomaan mielipiteitäni julki. Olen tyypillinen facebook-aktivisti, joka jakaa linkkejä ja tykkää sivustoista ja olenpa pari kertaa vaihtanut profiilikuvanikin. Sen pitemmälle kuitenkaan en saa mentyä. Tuntuu, että taistelisin tuulimyllyjä vastaan, ja lisäksi taipumukseni on välttää konflikteja, joten annan olla.

Perustelen hiljaisuuteni sillä, että kanssani eri mieltä olevia ihmisiä on oltava olemassa. Ei synny keskustelua, ei tarvetta tarkastella asioita muista kuin yhdestä näkökulmasta, ei synny varmuutta omasta kannasta, jos ei joku muu ajattele eri tavalla. Siitä huolimatta on välillä vaikea uskoa, että saman peruskoulujärjestelmän läpi käyneet ihmiset voivat olla niin paljon erilaisia mieliä niin ihmeellisillä perusteilla.

Jaan linkin.

Mainokset
 
Jätä kommentti

Kirjoittanut : 8.3.2015 Kategoria/t: 99päivää, weird rant

 

Avainsanat: ,

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

 
%d bloggers like this: